Zelf helende zalf maken en heerlijke jam? Hoe leuk, leerzaam en groen!

Zelf helende zalf maken is niet alleen leuk, het is ook veel makkelijker dan je denkt! Voor wie het leuk vindt om anderen te verrassen met zelfgemaakte cadeaus, biedt deze blog je wellicht ook wat nieuwe inspiratie. Met producten uit je moestuin, groente la of keukenkastje maak je namelijk in een handomdraai bijvoorbeeld een heerlijke zalf voor heel je lichaam of zelfgemaakte jam.

Calendula zalf (zonder bijenwas!)

Je wilt het een keer proberen? Begin dan maar met drogen. De bloemen van de Calendula kunnen ook ongedroogd mee worden gestold, maar gedroogd geven ze meer helende stoffen af. Haal intussen alvast een pot met kokosolie/ vet. Zijn de bloemen droog? Dan kan je beginnen! Het is echt heel simpel! Je smelt wat kokosvet au bain Marie (pan in pan en in de onderste pan doe je water) en hier doe je de goudsbloemen (Calendula) bij. Hele bloemen, in stukjes of alleen de gele of oranje lintbloemen, al dan niet gedroogd. Voor de geur kan je ook lavendel erbij doen of kamille (werkt ook heel ontspannend en zorgt ervoor dat je huid weer tot rust komt). Je laat het zo een poosje zachtjes op staan en dan laat je het stollen mét de bloemen erin. Zeef de bloemen eruit, laat het afkoelen en doe de vloeistof in een potje en laat het harden in de koelkast. Je krijgt een mooi oranje zalfje. De volgende dag kan je de zalf eruit halen en het daarna (maximaal drie maanden) bewaren op een droge plek (bijvoorbeeld de voorraadkast). Gebruik de zalf tegen een insectenbeet, bij een droge huid, wanneer je een schaafwondje hebt of gewoon heerlijk als dagelijkse handcrème. Helaas zijn de Calendula bloemen reeds verdwenen en wordt het wachten tot het voorjaar met het maken van deze zalf. Of vraag wellicht aan iemand met een volkstuin of deze nog een paar bloeiende exemplaren in zijn/ haar tuin heeft of reeds gedroogde bloemen voor je heeft.

Zelfgemaakte bessenjam

Zelf jam maken is helemaal een koud kunstje! Nou ja koud…Je moet de bessen (kies welke bessen jij het lekkerste vindt!) eerst verwarmen. Doe verse bessen (eerst omspoelen uiteraard) of bessen uit een diepvries pak in een pan en laat het geheel warm worden. Blijf roeren tot het een glad mengsel wordt. Om de jam zoeter te krijgen kan je stevia gebruiken of dadels. Wanneer het geheel een mooi sausje is geworden, laat je het op het aanrecht afkoelen en doe je de jam in de koelkast om te verharden. Je jam is klaar voor gebruik! Echter, let wel op! Aangezien er geen suiker in zit en/ of conserveringsmiddelen is je jam slechts kort houdbaar (maximaal twee weken). Check iedere keer wanneer je de jam gebruikt of er geen schimmel op zit en geniet van jouw eigen gemaakte (gezonde) jam op bijvoorbeeld een heerlijke havermout pannenkoek. Enjoy!

By Lola

Leave a Reply

Your email address will not be published.