Wat is fytotherapie?

Fytotherapie is eigenlijk gewoon een duur woord voor kruidengeneeskunde. Het is de behandeling van klachten en ziekten met geneeskrachtige kruiden of planten. In de huidige samenleving is de natuurlijke geneeskunde een beetje naar de achtergrond verdrongen. Tegenwoordig klinkt echter steeds vaker de roep om een meer natuurlijke aanpak van klachten en ziekten. ´Back to nature´. Men krijgt steeds meer een afkeer van chemisch nagemaakte plantenbestanddelen, omdat deze nogal wat ongewenste bijwerkingen kunnen hebben. Fytotherapeutische producten daarentegen hebben aanzienlijk minder nevenwerkingen dan synthetische geneesmiddelen.

Fytotherapie is in feite dus eigenlijk verantwoorde zelfmedicatie met behulp van kruiden en planten. Fytotherapeutische producten kunnen worden ingezet voor zowel acute klachten als chronische aandoeningen. Echter zoals ik al zei….verantwoorde zelfmedicatie! Laat je altijd informeren door iemand die er verstand van heeft en ga niet zomaar zelf kruiden of planten slikken. Vooral niet planten of kruiden in het wild.

Hieronder vind je een aantal kruiden/ planten die jouw kunnen helpen bij bepaalde klachten. Nogmaals, laat je echter altijd informeren

  1. Brandnetel

De brandnetel is een algemeen voorkomend onkruid in heggen, langs bosranden en in verwaarloosde tuinen. De gelijktijdige aanwezigheid van vitamine B2, B5, foliumzuur en zink zorgen ervoor dat Brandnetel effectief is bij zwakke nagels, het de haargroei bevordert en haaruitval voorkomt. Door het zinkgehalte is Brandnetel tevens prima te gebruiken tegen acne. Tevens bevat de Brandnetel stoffen die de werking van het enzym dat kraakbeen afbreekt blokkeert. Het heeft daarom ook een gunstige werking op de gewrichten.

2. Cranberry

De Cranberry, ook wel veenbes genoemd, is dieprood van kleur en komt voornamelijk uit Noord Amerika. Echter tegenwoordig kan je hem ook veelvuldig vinden op onze eigen Waddeneilanden. De bessen van de Cranberry bevatten een bijzonder hoog gehalte aan organische zuren. Dit kan een blaasontsteking voorkomen en/ of verhelpen. Gecombineerd met vitamine C is de Cranberry een uitgekiend verzorgingsmiddel voor de blaas dat snel helpt!

3. Gember

Gember groeit van nature in Zuidoost-Azië en wordt tegenwoordig ook in andere warme streken geteeld. De wortelstok produceert knolvormige uitlopers, waaraan telkens een nieuwe scheut ontstaat. De wortelstok van de gember heeft een karakteristieke aromatische geur en neemt in de Chinese geneeskunst een belangrijke plaats in. Zo helpt gember tegen reisziekte, overgeven, misselijkheid en migraine. Last van maag- en darmzweren? Ook daar kan gember jouw bij helpen! Echter raadpleeg uiteraard altijd eerst een dokter!

Wil jij meer weten over de werking van geneeskrachtige kruiden en planten? Er zijn erg veel boeken die gaan over fytotherapie op bol.com te vinden. Verder schrijf ik vaak hierover op mijn insta of op mijn website. Wil je echter advies over iets of zit je ergens mee? Ik help je graag!

By Lola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *