Voeding als medicijn

Wist je dat je waarschijnlijk al de medicijnen in huis hebt die je leven kunnen veranderen? De voorraadkast wordt vaak over het hoofd gezien als het gaat over geneeskrachtige kruiden. De kracht van kruiden gebruiken is een geweldige manier om ayurveda en zelfliefde in je leven te brengen.

Kruiden en specerijen

Je kunt kruiden en specerijen toevoegen aan vrijwel elk type eten of drankje dat je maakt, om hun voedingswaarde onmiddelijk te verhogen. Kruiden die de spijsvertering en het metabolisme verbeteren en het lichaam reinigen van gifstoffen (ama) zijn bijvoorbeeld: asafoetida (duivelsdrek), zwarte peper, kardemom, cayennepeper, kaneel, koriander, komijn, venkel, fenegriek, gember, manjisthapoeder, munt, mosterdzaad, nootmuskaat, rozemarijn, kurkuma en gedroogde kamille, lavendel en rozen.

Adaptogenen

Adaptogenen zijn kruiden, superfoods en andere stoffen met een niet-specifieke werking op het lichaam, wat betekent dat ze alle grote stelsels en de regulerende functies ondersteunen. Ze zijn niet schadelijk en veroorzaken geen extra belasting voor het lichaam. In plaats daarvan helpen ze het lichaam aan te passen aan de vele gevarieerde stressfactoren in onze omgeving en aan talrijke fysiologische belastingen. We moeten ze opnemen in ons voedingspatroon om onze immuun- en hormonale systemen te verbeteren en te beschermen.

Fluweelboon

Fluweelboon is een peulvrucht die levodopa bevat, een aminozuur dat in het lichaam wordt aangetroffen en in de hersenen wordt omgezet in dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die de dynamische werking van de hersenen mogelijk maakt. Een hoger dopemineniveau kan bevordelijk zijn voor de slaap, de hersenfunctie en een groter gevoel van welzijn geven. Fluweelboon staat bekend als humeur-vebeteraar. Je kunt de boon gebruiken in een slaap- of energietonic en ze zal werken voor datgene waaraan je lichaam de meeste behoefte heeft.

Amla

Amla is ook bekend als Indische kruisbes. Het is de ultieme beautyfood. Amla voedt het bloed, ontgift en zuivert de lever, is rijk aan vitamine C en staat bekend als het ‘onsterfelijkheidsfruit’. Je kunt amla kopen in verschillende vormen, maar het beste is om poeder te gebruiken voor de tonics.

Astragalus

Van astragalus of hokjespeul wordt in de ayuverda de wortel (die je koopt als poeder) gebruikt om de hormonen in evenwicht te brengen, en dan specifiek cortisolniveaus. Tegenwoordig vind je in de handel steeds vaker bereidingen met astragalus, vanwege de toegenomen stress bij veel mensen. Astragalus helpt mensen die lijden aan chronische vermoeidheid, immuunstoornissen, nierziektes en een hoge bloeddruk om hun balans te hervinden.

Lucuma

Lucumapoeder is afkomstig van de lucumavrucht. Het is rijk aan vitamine B3, bètacaroteen, calcium, eiwitten, ijzer en zink. Lucumapoeder smaakt als ahornsiroop, maar heeft een lagere glykemische index (is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen)

Maca

Maca is een adoptogene wortel die helpt de hormonen in balans te brengen, je energie en uithoudingsvermogen te bevorderen en het geheugen te stimuleren. Bovendien is maka rijk aan essentiële vitaminen en mineralen.

Bron: Perfect in balans met Ayuverda – Noelle Renée Kovary

By Lola

Leave a Reply

Your email address will not be published.