Recepten voor de drie dosha’s

Afhankelijk van hoe we voedsel combineren, kunnen onze maaltijden ons in balans brengen zelfs als we voedingsmiddelen eten die misschien niet geschikt zijn voor onze dosha. De volgende recepten zijn geschikt voor alle drie de dosha’s.

QUINOA MET GROENTE
Dit snelle recept voor lunch of diner is gemakkelijk te maken. Het gerecht is geweldig voor de spijsvertering en een goede oplossing voor mensen die weinig tijd hebben om te koken. Er zijn drie verschillende opties voor de groenten, oliën en kruiden, dus kies de juiste voor jouw dosha.

VOOR DE QUINOA
350ml groentebouillon
130g (gekiemde) quinoa, gespoeld

VOOR VATA’S
700ml water
250g courgette, in stukjes
1 eetlepel ghee
1/2 theelepel gemberpoeder
1 snufje zeezout

VOOR PITTA’S
700ml water
150g bloemkoolroosjes
1 eetlepel kokosolie
1/2 theelepel kurkumapoeder
1 snufje zout

Voor KAPHA’S
700ml water
140g boerenkool fijngehakt
1/2 theelepel ghee
1/2 theelepel komijnpoeder
1 snufje zeezout

Voor 2 personen

Voor de quinoa: doe de bouillon in een pan en breng aan de kook. Roer de quinoa erdoor, dek af en laat op een laag vuur gedurende 20 minuten koken of tot de quinoa zacht is en alle vocht heeft opgenomen.

Doe ondertussen het water in een grote stoompan en breng aan de kook. Doe de groenten voor jouw dosha in het stoommandje, dek af en stoom de groenten gedurende 15 minuten of tot ze zacht zijn.

Schep de groenten in een kom en voeg de ghee of olie, de specerij die geschikt is voor jouw dosha en het zout toe.

Doe de quinoa erbij, meng goed en dien op. Restjes blijven in een luchtdicht bakje in de koelkast maximaal 5 dagen goed.

KITCHARI
Soms overbelasten we ons lichaam en lijkt geen enkele remedie te helpen. Kitchari is een hulpmiddel waarop kan worden teruggevallen als jouw lichaam rust nodig heeft, als je je uit balans voelt door het wisselen van seizoenen of als je het gewoonweg even nodig hebt om jouw lichaam te zuiveren en de resetknop in te drukken. Kitchari kan helpen om je spijsverteringsstelsel een pauze te gunnen en je lichaam weer in balans te brengen. Het is een gemakkelijk te verteren, compleet gerecht dat de drie dosha’s in evenwicht brengt. Je kunt elke dag kitchari eten als je het lekker vindt. Serveer dit gerecht eventueel met je favoriete gestoomde groenten.

2 eetlepels kokosolie
1 1/2 eetlepel komijnzaad
1/2 theelepel venkelzaad
1/2 theelepel fenegriekzaad
1/4 theelepel zwarte mosterdzaad
1 1/2 theelepel korianderpoeder
1 eetlepel fijngehakte, verse gember
1/2 theelepel kurkumapoeder

1 snufje asafoetida (specerij in poedervorm)
950ml groentebouillon of water
100g gespleten gele mungbonen, een nachtje geweekt in een kom met gezuiverd water en vervolgens gespoeld en uitgelekt
85g (gekiemde) quinoa, gespoeld
1 stukje kombu (zeewier) van 2,5 cm
zeezout

VOOR DE GARNERING
25g fijngehakte, verse koriander
1 limoen, in partjes

Voor 4 personen

Verwarm de kokosolie in een pan met zware bodem op een middelhoog vuur. Voeg het komijn-, venkel-, fenegriek- en mosterdzaad toe. Bak de zaadjes een paar minuten zodat de aroma’s zich kunnen ontplooien, tot de mosterdzaadjes beginnen te ploffen. Voeg de specerijen toe (behalve het zout) en roer alles door elkaar. Voeg 250 milliliter van de groentebouillon of het water toe, gevolgd door de mungbonen, quinoa en kombu. Voeg dan de rest van de bouillon of het water toe. Dek af en breng aan de kook, zet dan het vuur lager en laat 40 minuten zachtjes sudderen, tot de bonen en quinoa zacht zijn en het mengsel de dikvloeibaarheid van pap heeft. Controleer af en toe of de quinoa niet aan de bodem kleeft. Breng op smaak met zout. Schep de kitchari in vier kommetjes en garneer met koriander en limoenpartjes (om uit te knijpen over het gerecht). De kitchari blijft in een luchtdicht bakje maximaal 4 dagen goed in de koelkast.

Wil je meer recepten of een weekmenu speciaal samengesteld voor jouw dosha? Doe dan mee met de ayuverdische lente detox of stuur mij een berichtje! Eet smakelijk!

By Lola

Leave a Reply

Your email address will not be published.