Lekker plantaardig eten? Maak arepa’s met zwarte bonen en salsa verde!

Voor 10 personen/ duur 120 minuten

Ingrediënten:

*1 rode ui, gehalveerd en in zeer dunnen ringen;
*sap van 1 limoen;
*flinke snuf grof zeezout

Voor het deeg:

*300 gram fijn maismeel;
*1 theelepel zout;
*1 eetlepel olijfolie

Voor de zwarte bonen:

*1 theelepel komijnzaad;
*1 theelepel gerookte-paprikapoeder;
*bosje koriander, stelen en blaadjes gehakt;
*800 gram zwarte bonen uit blik (of 500 gram zelf gekookte bonen);
*1 groene chilipeper, fijngehakt;
*rasp en sap van 1 limoen

Voor de salsa verde:

*200 gram plantaardige feta;
*bosje koriander, blaadjes gehakt;
*bosje munt, blaadjes geplukt;
*rasp en sap van 1 limoen;
*3-4 eetlepels olijfolie;
1 groene chilipeper, fijngehakt

Voor erbij:

*bosje radijsjes, in dunnen plakken;
*170 gram plantaardige feta, verkruimeld;
*limoensap

Doe voor de zure rode uien alle ingrediënten in een kom en knijp het mengsel met je handen door elkaar tot de uien felroze worden. Zet ze apart.

Doe voor het deeg alle ingrediënten met 400-450 ml kokend water in een kom. Laat 1 minuut staan zodat het water in het meel kan trekken. Meng het deeg voorzichtig met de hand door elkaar. Het moet een soort boetseerklei worden en mag niet kruimelig zijn. Laat 5-30 minuten rusten.

Bereid de zwarte bonen: verhit wat olijfolie in een middelgrote koekenpan en bak komijnzaad, paprikapoeder en korianderstelen 1 minuut. Voeg de zwarte bonen met het vocht uit het blik toe en laat ze 10 minuten pruttelen.

Maak nu de salsa verde. Doe zo’n 30 gram plantaardige feta met de helft van de korianderblaadjes in een keukenmachine. Voeg de resterende ingrediënten, behalve de chili, toe en maal het geheel tot een donkergroene salsa. Kruid het mengsel naar smaak en zet apart. Check of het deeg klaar is (het moet makkelijk loskomen uit de kom en makkelijk te bewerken zijn).

Verdeel het in stukken ter grootte van een golfbal en vorm hiervan cirkels van 8 cm in diameter en 1 cm dik (je maakt er 10). Verhit wat olie in een grote koekenpan en leg een arepa in de hete olie.

Doe het deksel op de pan en bak de arepa 7 minuten aan elke kant tot hij aan beide kanten goudbruin is. Houd hem warm in de oven en bak de resterende arepa’s.

Voeg de gehakte groene chilipeper en de korianderblaadjes toe aan de zwarte bonen.

Serveer de arepa’s warm. Snijd ze open en vul ze met een schep zwarte bonen, wat salsa, radijsjes, ingelegde rode ui en de overige plantaardige feta. Sprenkel er wat limoensap over en eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *