Is schrijven een wondermiddel?

Kunnen wij door te schrijven dwars door alle onrust, stressveroorzakers en spanningsoproepers breken en met die fijne bewegingen van onze handen het ware geluk bereiken? Dat is niet de ambitie, maar het komt er wel een beetje bij in de buurt. Uitgangspunt daarbij is dat alle genoemde spanning verhogende factoren ontmanteld worden als illusies.

Diverse therapeuten en coaches integreren nu mindfulnessoefeningen en opdrachten in hun behandelingen. Dat wil zeggen: mensen leren hun aandacht meer te richten, oplettend te zijn zonder oordeel en zaken innnerlijk zorgvuldig te observeren. Is dat niet ook iets waar het bij schrijven om draait? Steeds meer komt men achter de helende werking van schrijven. Je zou kunnen zeggen dat het een vorm van meditatie is.

Coachees merken dat doormiddel van schrijfopdrachten er al schrijvend steeds meer verbetering komt op het gebied van werk, relaties en psychisch functioneren. Schrijven ordent. De wijze waarop mensen in deze vorm van coaching en therapie worden begeleid, zorgt dat zij zonder oordeel, maar zeer oplettend en opmerkzaam, met de eigen problematiek omgaan. En dat levert verheldering en mentale ruimte op.

Maar bovenal kan schrijven jouw verlangens blootleggen en tot leven brengen. Door onbevangen te observeren, door te zien dat elke situatie om een andere manier van reageren vraagt, zo kom jij tot inzicht. Het biedt jou de ruimte om je open te stellen. Zowel wat betreft het observeren van wat buiten is als wat zich binnen in je afspeelt.

Alleen in alle rust schrijven over zaken die aandacht behoeven brengt verheldering en inzicht. Mensen kunnen na een paar dagen schrijven vaak opeens precies zien wat eraan scheelt, waar het vandaan komt en met wat voor complexe problematiek ze te maken kunnen hebben. Schrijven biedt de gelegenheid om je te concentreren, de diepte in te gaan en ruimte te vinden.

Het grote creatieve, of artistieke, aspect voegt nog eens iets toe als het gaat om jouw keuzevrijheid en -mogelijkheden vergroten. Fantaserend kun jij nieuwe werelden scheppen, waarmee je je eigen werkelijkheidsbeleving verrijkt. Of je kunt er juist van een afstand naar kijken. Ze zeggen wel eens dat wij maar een beperkt beroep doen op onze hersencapaciteit. Met het creëren van nieuwe werkelijkheden en door daarvoor de juiste formuleringen te vinden, spreken wij ongetwijfeld gebieden van onze hersenen aan die wij nu niet altijd gebruiken.

Schrijfopdracht: Ga voor jou na of schrijven jou gelukkig maakt! Wat brengt schrijven jou? Houd eens een week een journal bij. En aangezien het misschien maar 5 minuten van je tijd vergt is het haalbaar voor iedereen om het is uit te proberen. Schrijf of wat je intenties zijn voor de dag, waar je dankbaar voor bent en waar je aan wil werken. Waarmee zou je willen doorgaan? Wat zijn je doelen voor vandaag? Hoe voel je je vandaag en waardoor denk je dat dit komt?

Het is goed om aan het eind van de week alle antwoorden van elke dag met elkaar te vergelijken. Waarom voelde jij je de ene dag happy en fit en de andere dag vermoeid en ongelukkig? Kan je achterhalen waardoor dit komt? Schrijf het op en begin met journalen. Je komt zo wellicht tot inzichten waar je anders niet zo snel achter zou zijn gekomen.

Meer weten over therapeutisch schrijven of wil je hierbij coaching en je eigen levensverhaal schrijven zodat jij tot inzichten komt? Inzichten over je eigen persoon, over je verleden, je herinneringen, trauma ‘s, wensen, dromen, doelen en plannen voor jouw toekomst. Neem dan contact met mij op en wij gaan samen een schrijfplan samenstellen, waarbij zelfonderzoek centraal staat. Nadat je je eigen levensverhaal hebt geschreven gaan wij deze samen analyseren. Met jouw levensverhaal heb je een document in handen dat een leidraad is voor het bereiken van meer zelfkennis, zelfvertrouwen en psychische gezondheid.

By Lola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *