De drie dosha’s – Ben jij een VATA, PITTA of meer een KAPHA?

De ayuverda is uniek, omdat hij uitgaat van het lichaam van elk individu. Daarbij wordt elke individuele combinatie van de drie dosha’s behandeld en aangepakt.Omdat er in elk persoon een unieke balans heerst tussen vata, pitta en kapha, is het belangrijk om je eigen balans (of lichaamstype) te begrijpen en erop te focussen.

Over het algemeen heeft elke persoon een of twee dominante dosha’s. In zeldzame gevallen zijn mensen ‘tridoshisch’, wat betekent dat de drie dosha’s even sterk aanwezig zijn. Als je denkt dat dit het geval is voor jou, probeer dan de instrumenten die verband houden met de drie dosha’s toe te passen op de gebieden van je leven die uit balans zijn. Ook zul je gedurende het jaar (naargelang het wisselen van seizoenen) je gewoonten moeten veranderen om de drie dosha’s in balans te brengen, omdat die in jouw lichaam allemaal even gevoelig zijn. Tegengestelde energieën brengen elkaar in balans. Als je het warm hebt, kun je dit bijvoorbeeld uitbalanceren met iets kouds.

Zodra je je unieke constitutie hebt ontdekt, kun je je levensstijl en voedingspatroon gaan aanpassen om je energieniveau te optimaliseren en een gebalanceerd leven te leiden.

Doe de volgende test om te ontdekken welk doshisch type bij jou overheerst. Voor de meest nauwkeurige resultaten focus je op je leven als geheel en niet op je huidige onevenwichtigheden of nieuwe gewoonten.

https://www.ayurveda.nl/content/ayurveda-en-gezondheid/welk-dosha-type-bent-u/dosha-test/

Hieronder kun je lezen wat de drie verschillende type dosha’s voor staan.

Vata

Principe: alle lichamelijke bewegingen.
Elementen: lucht en ether (ruimte).
Kenmerken van elementen: koud, droog, licht, snel, mobiel, onregelmatig en ruw.
Seizoenen: late herfst en vroege winter.
Fysieke kenmerken: bij vata-types overheerst het element lucht. Vata’s zijn meestal slank, hebben een lichte, pezige bouw en lange, hoekige trekken. Ook hebben ze kleine, donkere ogen die meestal bruin zijn. Vata’s hebben vaak een kleine mond en dunne lippen. Ze hebben dun, stug haar dat vaak in de knoop zit. Hun huid is meestal droog.
Gevoeligheden: extreem gevoelig voor kou, wind en droog weer.
Lichaamsfuncties: een grillige eetlust en onregelmatige spijsvertering die makkelijk wordt verstoord. Lichte, rusteloze slaap. Soms slapeloosheid.
Persoonlijkheid: vata’s hebben een zeer actieve, rusteloze geest. Het zijn creatieve, artistieke mensen met fantasierijke ideeën die net zo vaak van richting veranderen als de wind.
Aanbevelingen: Breng rust en stabiliteit aan in je leven door routines in te voeren. Ontspan aan je drukke levensstijl en verbeter de verbinding tussen je lichaam en geest. Dit doe je door dagelijks te mediteren en yoga te beoefenen. Verminder overtollige stimulatie zoals lawaai. Eet regelmatig. Eet voornamelijk voedzaam. Zoete, zure en zoute smaken krijgen de voorkeur. Eet geen droog voedsel en beperk je cafeïne inname en drink geen dranken met koolzuur.

Pitta

Principe: de transformatie van voedsel en ideeën.
Elementen: vuur en water.
Kenmerken van elementen: warm, licht, vloeibaar, mobiel, scherp, nauwkeurig, zacht en glad.
Seizoenen: zomer.
Fysieke kenmerken: bij pitta-types overheerst het element vuur. Ze hebben daardoor een warme constitutie met een krachtige bloedsomloop, die hun een blozende teint en warme ledematen geeft. Pitta’s hebben meestal een gemiddeld postuur en middelmatig veel spierkracht. Hun huid is vaak roodachtig zacht en warm. Ze hebben vaak sproetjes en neiging tot het ontwikkelen van acne en huiduitslag. Ze hebben zacht, dun haar en kunnen vroeg grijs of kaal worden.
Gevoeligheden: gevoelig voor warmte en vochtigheid. Verbranden gemakkelijk in de zon.
Lichaamsfuncties: gevoelig voor ontstekingen van het spierweefsel, vooral in de schouders en het midden van de rug waar stress zich ophoopt. Een grote, gezonde eetlust. Pitta’s worden prikkelbaar als ze een maaltijd overslaan. De beste spijsvertering van de drie dosha’s, als ze in evenwicht zijn.
Persoonlijkheid: Pitta’s zijn intelligent, krachtig en duidelijk. Ze zijn gefocust, waardoor ze gemakkelijk hun doelen bereiken. Ook zijn ze agressief en competitief van aard en kunnen snel boos worden.
Aanbevelingen: matige lichaamsbeweging en activiteiten als een avondwandeling zijn geweldig voor pitta’s. Een gematigde routine op het vlak van voeding, activiteiten en slaap helpt pitta’s kam en fris te blijven. Kies voor een liefdevolle, vergevingsgezinde levensstijl die conflicten, agressie en overdreven competitiviteit probeert te verminderen. Maak tijd voor ontspannen in je vrije tijd. Eet hoofdzakelijk fruit, groenten, bonen en granen. Azijn, ketchup, koffie en te veel vlees en alcohol staan niet op het menu van een pitta.

Kapha

Principe: de structuur van het lichaam en de vorming van alle zeven weefsels; voedingsvocht, bloed, spieren, vet, botten, merg en voortplantingsweefsels.
Elementen: water en aarde
Kenmerken van elementen: koel, nat, zwaar, stabiel, dicht en statisch.
Seizoenen: late winter en vroege lente.
Fysieke kenmerken: bij kapha-types overheerst het element water, wat wordt weerspiegeld in hun volle, zachte trekken en hun dikke koele, vochtige huid. Kapha’s hebben meestal een stevig, breed postuur, soepele gewrichten, een goed ontwikkelde borstkas en een sterk, welgevormd lichaam. Ze hebben de neiging tot overgewicht en vinden het moeilijk om af te vallen. Ze hebben een bos dik, zacht en vettig haar dat vaak golvend is. Hun ogen zijn meestal groot en aantrekkelijk blauw of lichtbruin met lange, volle wimpers.
Gevoeligheden: verdragen niet goed koude en vochtige omgevingen.
Lichaamsfuncties: neiging tot verkoudheid, verstopping en aandoeningen van de luchtwegen. Gelijkmatige eetlust, maar ook een neiging tot te veel eten. Langzame maar regelmatige stoelgang en minimale urinelozing. Vocht vasthouden, gewichtstoename en depressie zijn veelvoorkomende klachten.
Persoonlijkheid: Kapha’s zijn gemakkelijk in de omgang, houden van plezier, zijn nuchter en geduldig.Ze worden soms overdreven sentimenteel en kunnen moeite hebben met verandering. Ze smeden gemakkelijk banden, maar kunnen ook bezitterig zijn. Ze trekken zich soms terug uit sociale situaties.
Aanbevelingen: stimulerende oefeningen en activiteiten waarbij je goed gaat zweten zonder jezelf totaal uit te putten zijn geweldig. Kies voor een levensstijl die je geest wakker schudt en inactiviteit doorbreekt. Verminder de hoeveelheid voedsel die je eet bij elke maaltijd. Scherpe, bittere smaken krijgen de voorkeur. Kies warm, licht en droog voedsel. Een royaal gebruik van kruiden wordt aanbevolen. Noten en oliën zijn niet aanbevolen. Eet geen zuivel, vlees en zoet voedsel.

Welk type dosha ben jij? Ontdek het en pas je levensstijl daarop aan voor meer gezondheid, vitaliteit en gelukt! Meer weten over ayuverda en de verschillende type dosha’s? Lees dan het boek: Perfect in balans met ayuverda – Noelle Renée Kovary

Koop het boek via bol.com

Een heel fijn weekend allemaal! Namasté!

By Lola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *