Bewust eten: word de ayur-vidya

Je zou eten eigenlijk als een sensuele en heilige ervaring moeten beschouwen. Als je eet, breng je letterlijk energieën bij elkaar. Het is belangrijk mindful en bewust te zijn van hoe je eet. Ayur betekent ‘leven’of ‘vitale kracht’ en vidya ‘kennis’ en ‘helderheid’. Hieronder vind je een eenvoudig maar effectief ritueel om je meer verbonden te voelen met wat je eet.

  1. Voordat je eet, voel je en merk je op wat je lichaam echt nodig heeft en waarnaar het snakt. Neem beslissingen over het voedsel dat je gaat eten op basis van wat op dat moment het best is voor je lichaam. Houd ook rekening met wat op de lange termijn het beste voor je is.
  2. Zodra je je maaltijd hebt bereid, ga je zitten in een kalme, rustige omgeving, vestig je je aandacht op het eten op je bord en zeg je een mantra of zegening over je eten. Een van de belangrijkste redenen om een zegening uit te spreken en ons eten te vervullen met positieve energie, is dat we er zo aan herinnerd worden dat ons voedsel energie is. Voedsel is brandstof om ons lichaam mee te voeden.
  3. Terwijl je eet, adem je langzaam in en uit door je neus. Diep ademhalen zal je helpen te vertragen en je voedsel te voelen. Niet alleen zul je je voedsel proeven met een verhoogde zintuiglijke waarneming, je zult er ook meer energie van krijgen.
  4. Gebruik de instrumenten die al diep verankerd zijn in je lichaam. Kauw je eten zo goed mogelijk. Het speeksel in je mond zit vol spijsverteringsenzymen die je helpen het eten af te breken nog voordat je het doorslikt.
  5. Nadat je hebt gegeten, vestig je je aandacht op hoe elk deel van je lichaam voelt.
  • Geeft het voedsel je energie en liefde?
  • Word je geest gevoed?
  • Heb je het gevoel dat je alle voedingsstoffen opneemt?
  • Voel je je gelukkig?

Oefen dit ritueel zo vaak als je kunt. Als je ervoor kiest om in een rustige omgeving te eten, kies je om je lichaam te genezen door mindful te eten. Probeer geen negatieve gesprekken te voeren wanneer je met anderen dineert; zo help je je lichaam om in een kalme neutrale staat te blijven.

Namasté! Liefs, Lola

Bron: Perfect in balans met AYURVEDA – Noelle Renée Kovary

By Lola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *